Wat ik je nog zeggen wil…

Ik hoop dat je gelukkig bent zoals je nu leeft; dat je de dingen doet die je altijd al had willen doen. Dat hoop ik echt, en mocht dit niet zo zijn, dan vind ik dat heel verdrietig voor je. Eigenlijk weet je het dan al: het komt doordat je de kudde volgt. Je laat je keuzes voor je maken. Je geeft je eigen ik geen kans. Hierdoor zal je nooit echt gelukkig worden. Je eindigt straks in spijt en depressie. Tenminste, als je er nog niet in zit. Dat wens ik je niet. Echt: ik hoop dat je gelukkig bent zoals je nu leeft en dat je de dingen doet die je altijd al had willen doen.

Let wel: sommige kansen komen maar één keer. Laat ze niet aan je voorbij gaan, want dan kun je er later spijt van krijgen. Hoe eng de keuze ook is om te maken, hoe zwaar de gevolgen ook zullen zijn, durf de stap te nemen als je denkt dat je er echt gelukkig van wordt. Durf voor jezelf op te komen en jezelf gelukkiger te maken dan wat anderen voor je willen. Niet voor mij, niet voor hen, maar voor jezelf. Omdat je het verdient gelukkig te zijn en tevreden te zijn met je leven. Omdat je het verdient om niet ’s nachts huilend in bed te liggen en je af te vragen waarom je die kans hebt laten gaan en je leven zo is geworden als het is.

En leer van je fouten. Heb je vroeger verkeerde keuzes gemaakt, bedenk dan waardoor. Leer hiervan en maak volgende keer een andere keuze. Denk na over wie je wil zijn en denk na over wat daarvoor nodig is. De woorden van Margaret Young zijn waar: je moet eerst zijn wie je werkelijk bent en vervolgens doen wat je moet doen om te hebben wat je wilt. Het begint bij jezelf erkennen in plaats van te zijn wat anderen van je verwachten dat je bent. Je maakt je eigen keuzes. Je maakt je eigen toekomst. Je maakt je eigen geluk.

Ik hoop dat je gelukkig bent zoals je nu leeft; dat je de dingen doet die je altijd al had willen doen. Dat hoop ik echt, en mocht dit niet zo zijn, dan vind ik dat heel verdrietig voor je. Weet dat er dan vrienden zijn, die je steunen. Zelfs al zijn dat er misschien maar weinig. Het zijn wel echte vrienden. Het zijn niet diegenen die je zeggen te doen wat hoort en past. Het zijn niet diegenen die je zeggen dat het wel goed komt. Maar het zijn je vrienden die zeggen dat je er mag zijn. Dat je er toe doet en erkennen dat je het moeilijk hebt. Het zijn echte vrienden die zeggen dat jouw keuzes de goede zijn als je een betere toekomst zoekt. Ik hoop echt dat je het lef hebt voor jezelf te kiezen, want ik gun je het zo. Ik hoop dat je gelukkig bent zoals je nu leeft; dat je de dingen doet die je altijd al had willen doen. Dat hoop ik echt.